sâmbătă, 6 aprilie 2013

Ciocolata


Citesc intr-un ziar al unui hipermarket un articol despre ciocolata. Stiti ziarele astea. Pliantul cu preturi la diverse produse mai contine integrame, umor (pluralul de la umor o fi umori?) si articole care sa umple locul ramas liber. 
Ciocolata a fost descoperita in America de conchistadori. Montezuma bea o licoare facuta cu boabe de cacao. Cica vreo 50 de cani pe zi. Desigur, nu ne intereseaza cata ciocolata bea Montezuma pe zi. Cetateanul acesta a murit acum o jumatate de mileniu. Si, citandu-l pe Huck Finn, "intre noi fie vorba, nu ma dau in vant dupa morti!"
Dar, da bine!
- Auzi Froso, Montezuma bea 50 de cani de ciocolata pe zi!
- Cine e soro Munte Gioma asta?
- Montezuma, un preot mare pe la mayasi! Aia cu calendarul. Pe ce lume traiesti? (Pentru Frosa, mayasii si incasii sunt acelasi lucru si traiau in America, probabil, prin Texas. A vazut si ea filme cu apasi!)
- Serios? Acum vin de acasa! Asta le dadea starea de... cum ii zice. In fine! De aveau viziuni.
Sa le lasam pe Frosa si... na ca nu stiu cum o cheama! Precis nu o sa dorm la noapte de grija! Uite asa o sa ma perpelesc!
Alta stire soc este ca, ulterior, dupa ce au pus in bautura trestie de zahar (nu se precizeaza daca s-a pus zahar sau trestia cu totul), bautura a ajuns la Curtea Spaniei si a fost tinuta in secret. Norocul a dat peste noi abia dupa un secol. Desecretizarea s-a facut de catre calugari. Uite asa a ajuns ciocolata in Franta si Marea Britanie!
Englezii au produs ciocolata solida, iar suedezii au adaugat laptele. In acest mod a aparut ciocolata moderna.
Aici articolul trece la efectele terapeutice.
Sa lasam articolul. Eu aflasem, pe cai oculte, ce e ciocolata:
Daca ti-o da nevasta - e critica
Daca o iei singur - e autocritica
Daca ti-o da amanta - esti sub orice critica

2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Ador ciocolata amăruie!

Mihai spunea...

Culmea este ca pe aceasta o lauda articolul din ziar! Sincer? Si mie imi place orice fel de ciocolata.