luni, 30 aprilie 2012

Plimbare







Nu cunosc prea multe despre secolul XIX, dar se pare ca influenta fanariota (ramasa pana azi in Principate) si-a lasat o amprenta puternica in epoca. Constantin Bosianu, important om politic, jurist si membru de onoare al Academiei, pare un caz tipic. Fiu al paharnicului Andrei Bosianu, acesta are o ascensiune fulminanta in cariera inca din timpul liceului. Urmeaza (beneficiind de o bursa) studiile la Anvers si Paris. Obtine licenta la 29 de ani, iar doctoratul la 36.
Unionist, este numit de Cuza la Înalta Curte de Justitie, iar din 1864 devine vicepresedinte al Consiliului de Stat. Premier in 1865 (pentru aproape 5 luni), devine ulterior parlamentar. In perioada in care este ales presedinte al senatului (1879), devine si membru de onoare al Academiei Române. Se spune ca a fost un jurist important al tarii, insa am indoieli cum ca meritele care l-au facut academician.
Dar pe noi ne intereseaza domeniul sau ce se invecina cu Parcul Carol. Aici se gaseste Casa Bosianu, actualmente Statia meteorologica Filaret, opera arhitectului dalmat Luigi Lipizer (1853-1859). Pe portiunea de teren dinspre Calea Serban Voda s-a ridicat in 1908, in urma semnarii decretul de înfiintare a Observatorului Meteorologic si Astronomic de catre ministrul cultelor si instructiunii publice, Spiru Haret, Observatorul astronomic al Academiei Romane.

PS Pe Calea Serban Voda intalnim biserica Sf Spiridon Nou, ridicata in stilul catedralelor gotice de catre Xavier Villacrose la mijlocul secolului XIX. Ca o coincidenta, strada Spiru Haret, aflata langa Cismigiu, s-a numit, pentru un timp, Villacrose!

Niciun comentariu: