duminică, 14 februarie 2010

Biserica Slobozia

O istorie veche ne spune despre vremea lul Leon Voda. Platind el mult pentru a ajunge la domnie, fu nevoit sa puna biruri noi si sa le mareasca pe cele vechi. Asta atrase dupa sine jale mare. Oamenii fugeau sa scape de biruri. In Transilvania si-au facut armata condusa de Aga Matei, viitorul Domn Matei Basarab. (Aga era cap de osti, nume venit de la turci. Cu timpul imprumutul s-a transferat spre politie, numita in secolul XIX "agie"). Simtind pericolul, Leon aduna boierii ramasi si le promite reduceri de taxe si alte beneficii. Reuseste astfel sa isi formeze o armata (platita acum la timp!) pentru a face fata in lupta ce va avea loc la 23 august 1631 in apropierea zidurilor manastirii Sf Ecaterina. Leon castiga batalia, osemintele celor cazuti in lupta fiind ingropate, iar pe movila rezultata (gorgan) ridica o cruce pentru a cinsti victoria. Nu se bucura de victorie decat un an. Sultanul decide sa ii ia locul pe Scaunul Valahiei chiar invinsul sau, Matei Basarab. 
Abia peste 32 de ani, cand la domnie va veni fiul sau, Radu Leon, numit si Radu negustorul de scoici (1664 - 1669), crucea va fi renovata si ridicata alaturi o biserica.
Azi biserica este o prezenta stranie, o oaza de liniste patriarhala in navalnica intersectie a Magistralei cu Bd Marasesti.
PS Fara poza. Imaginea nu poate reda starea pe care o ai atunci cand te afli acolo. Parca treci printr-o poarta a timpului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

unde e biserica Slobozia?
adik eu stau in slobozia (il) si aici nu e nicio biserica numita stfel

eliza spunea...

numele bisericii este "Slobozia" ptr ca a fost slobozita de dari, insa ea se afla in Bucuresti undeva in zona intersectiei Budapesta
o descriere a bisericutei se gaseste la linkul:
http://www.monumenteromania.ro/index.php/monumente/detalii/ro/Biserica%20Sf.%20Dumitru%20-%20Slobozia/1301